Meerdere landen hebben geklaagd bij de voorzitter van de Europese top, Donald Tusk, over het extra crisisberaad over Griekenland in de marge van de top in Brussel. Ze zijn ontevreden over de spoedvergadering donderdagavond omdat deze maar voor een paar betrokkenen, waaronder de grote eurolanden Duitsland en Frankrijk, is belegd.

Bovendien hameren ze erop dat besluiten over Griekse steun thuishoren in de eurogroep (het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden).

Belgen ontevreden

Voorafgaand aan de top hebben de Beneluxlanden gesproken met Tusk, zeggen bronnen tegen persbureau ANP. Met name de Belgen hebben hem laten weten ontevreden te zijn over het ingelaste beraad. Nederland heeft naar verluidt benadrukt dat de boodschap aan de Grieken moet zijn dat zij hun afspraken nakomen. Premier Mark Rutte had kort voor de top in Brussel gezegd het ,,niet zo’n punt” te vinden dat hij er niet bij was.

Zijn Belgische collega Charles Michel noemde het onderonsje echter onaanvaardbaar: ,,Ik heb geen mandaat gegeven aan Frankrijk en Duitsland om in mijn naam te onderhandelen.” Hun Luxemburgse ambtgenoot Xavier Bettel zei dat hij ,,er graag bij zou zijn geweest.”

Geen besluiten

Na de kritiek heeft Tusk aan het begin van de top gevraagd of er behoefte was aan een overleg met álle eurolanden. Maar daar ging naar verluidt geen euroland op in. Tusk verzekerde de aanwezigen dat tijdens het speciale treffen met de Grieken geen besluiten worden genomen.

Bij het extra overleg schuiven wel de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande aan, evenals voorzitters van de Europese instellingen. Zo zit minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën erbij als voorzitter van de eurogroep.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl